Bijgaand een overzicht van de recensies van ‘In alle staten’ op Hebban.

RECENSIES IN ALLE STATEN

31/12/22 Jaimy Smeets – ‘In alle staten’ ***

Een groepsreis brengt verschillende mensen samen. Ze kennen elkaar niet, maar hebben hun reislust gemeen. 
Al vrij snel wordt er een breed beeld gevormd van deze verschillende personages. 
We lezen vooral vanuit de perspectieven van Jackie en Jos en de overige personages leren we dan ook vanuit hun ogen kennen. Niet alle deelnemers van de reis komen even uitgebreid aan bod. Van sommige weten we alleen hun naam, van anderen niet eens en een select gezelschap wordt wat breder uitgemeten. Toch krijgt iedereen op een bepaalde manier vorm en het is dan ook niet moeilijk om de personages uit elkaar te houden. 
Voorin is een kleine deelnemerslijst toegevoegd, dus mocht je als lezer toch een reminder nodig hebben dan is dit terug te vinden. 

Als de reis vordert leren we niet alleen steeds meer over de personages, die allemaal een rugzakje meedragen, maar krijgen we ook echt een beeldende beschrijving van de omgeving. Het lijkt zo echt alsof je zelf meereist. Wat ook leuk is, is dat elke nieuwe dag begint met een beschrijving van wat er op het programma staat. Ook dit zorgt ervoor dat je je als lezer deelgenoot voelt aan de reis. 
Zoals gezegd wordt er steeds meer over de personages uit de doeken gedaan en dit zorgt voor enige spanning. Niet alleen in het verhaal, maar ook voor de personen onderling. Niet iedereen blijkt een vreemde voor elkaar te zijn en meestal is dit geen positieve wending. 
Enerzijds vraag ik me af hoe geloofwaardig het is dat juist deze personen allemaal toevallig deelnemen aan deze reis, aan de andere kant valt het juist mooi in elkaar hoe het gezelschap met elkaar verweven is. 
Het is mij lange tijd niet helemaal duidelijk waar het verhaal heen leidt en een plot kan ik dan ook niet echt ontdekken. Toch heeft In alle staten verschillende aspecten die het een vermakelijk verhaal maken. Het is echt een reis, niet alleen fysiek maar ook één waarin iedereen ergens naar op zoek lijkt te zijn.
De cover is door de auteur zelf getekend en kon niet beter bij het verhaal passen. Het laat de passie en energie zien die door Cecile Koops in In alle staten is gestoken. 
Bedankt Cecile Koops voor het recensie-exemplaar van ‘In alle staten’.

24/11/22 Hermi1 – In alle staten 4****

Via de leesclub van de boekenreizigers heb ik In Alle Staten geschreven door Cecile Koops gelezen.
De titel en de cover van het boek spraken mij al meteen aan. Ik was ook wel heel erg benieuwd hoe de titel In Alle Staten was bedoeld. De titel kan namelijk op meerdere manieren worden uitgelegd. Het boek gaat over een groepsreis door de Baltische Staten. Het verhaal wordt verteld vanuit verschillende perspectieven. Soms staat er bij een hoofdstuk ook een toeristische beschrijving. Hierdoor had ik wel het gevoel met de groep mee te reizen. De schrijfstijl heb ik als plezierig ervaren en ook de personages zijn goed uitgewerkt. Langzamerhand merkte ik tijdens het lezen steeds meer de dynamiek die er in de groep reizigers was en werd de spanning langzamerhand opgebouwd. Je weet dat er wat staat te gebeuren, maar uiteindelijk is het slot toch verrassend.  

13/11/22 Filip C – Een groepsreis met gevolgen 4****

In “In alle Staten” gaan we mee met een aantal alleenstaanden op hun reis door de Baltische Staten. Een groep die op het eerste zicht lijkt te bestaan uit personen die elkaar niet kennen en hopen tijdens de reis nieuwe mensen te leren kennen en misschien wel een nieuwe relatie te kunnen starten. Maar al snel blijkt dat het gezelschap blijkt te bestaan uit personen die elkaar kennen uit het verleden. En de herinneringen die naar boven komen, zijn geen fraaie herinneringen. Gelukkig worden en wel vriendschappen gesmeed. Hoe de reis verloopt, met ups en downs, kan je zelf lezen.
Cecile Knoops schreef in een aangename en vlot leesbare stijl dit verhaal, waarbij ze de gebeurtenissen vanuit het standpunt van verschillende reizigers vertelt. Beetje bij beetje leer je de personages, met hun goede en minder goede kantjes kennen, net alsof je zelf deel uitmaakt van het gezelschap. Leuk en af en toe toch ook wel spannend!

13/10/22 Kristel Ve – Een groepsreis doorspekt met geheimen 4****

Voor de leesclub “De Boekenreizigers” onder leiding van Erna Eikhoudt, las ik het boek “In alle staten”.
Wanneer Jackie aan een groepsreis (waarvan merendeel singles) deelneemt, staat plots haar hart stil.
Iemand die mee in de groep aanwezig is, herkende ze uit een ver verleden.
Ze hield geen mooie herinneringen aan hem over, in tegendeel zelfs.
Gelukkig herkende hij haar niet.
De reis gaat door in de Baltische staten en hoe langer de reis duurt, hoe meer geheimen er worden ontrafeld…

Dit boek is heel vlot, boeiend en beeldend geschreven.
Ik kon me bij het lezen helemaal voorstellen hoe de scènes verliepen, de gedragingen en gevoelens van de reizigers.
Beetje bij beetje werden de geheimen ontrafeld en ik merkte dat ik steeds schrok over de samenloop ervan.
De titel van het boek is ook heel toepasselijk, je kan deze op verschillende manier interpreteren.
Cécile is niet aan haar proefstuk toe en dit is het tweede boek dat ik van haar lees en naar mijn gevoel, de beste tot nu toe.
Ik hoop nog snel iets van Cécile te mogen lezen.

13/10/22 Rita Leyman – Een onvergetelijke rondreis in de Baltische Staten 3***

In ‘In alle Staten’ neemt Cecile Koops ons mee op reis naar de Baltische Staten.  
Een groep mensen gaan samen op reis, het is een mix van mannen en vrouwen, van jong en oud die allemaal de liefde voor reizen gemeen hebben
Ze weten op voorhand niet wie er allemaal mee zal gaan. De verbazing bij twee personen is dan wel heel groot wanneer blijkt dat ze oog in oog komen te staan met diegene waarbij ze nare herinneringen aan overhielden.
Ze hebben veel zin om terug huiswaarts te keren maar zetten toch hun reis verder. Ze zijn ouder en sterker geworden, ze gaan de confrontatie aan.
Naarmate de reis verloopt, worden er meer vriendschappen gemaakt. Er worden geheimen uit het verleden gedeeld. Wanneer blijkt dat het verleden het heden inhaalt, zijn de gevolgen niet meer te voorzien…

De mooie cover is een prachtige tekening uit de hand van de auteur. Het is een typisch straatje uit de hoofdstad van Estland: een smalle kasseistraat met daarlangs kleurige huisjes. 
De titel kan men op twee manieren interpreteren. Het kan wijzen op de Baltische Staten maar kan evengoed wijzen op gevoel ‘in alle staten zijn’

Het verhaal is opgedeeld in kleine hoofdstukken die telkens beginnen met het beschrijven wat er die dag op de planning staat. Het is net als een reisgids. Het prikkelt de lezer om de plaatsen eens te googelen.
Elk hoofdstuk wordt grotendeels afwisselend verteld door Jackie en door Jos. Dezelfde situaties worden beschreven maar wel hoe zij het zelf ervaren. Twee totaal verschillende karakters die alles op hun eigen manier interpreteren. Zo leren we ook de andere reizigers beter kennen, hun geheimen, verleden en karakters.  
Cecile slaagt erin om de spanning geleidelijk aan op te bouwen en zo het verhaal te laten eindigen met een verrassend slot. Haar schrijfstijl is vlot en vooral heel beeldend. Door haar verhaal krijg je al veel zin om je koffers te pakken en naar de Baltische Staten te reizen. Kortom Cecile heeft met ‘In alle Staten’ niet alleen een mooie roman geschreven maar biedt de lezer ook als extra een mini-reisgids aan.  
Ik kijk al uit naar waar Cecile ons de volgende keer mee op reis neemt.

 

12/10/22 Tanja Hermans – Een reis met geheimen 4****

De cover is door Cecile zelf getekend, dat is goed gedaan en past bij het verhaal. 
Voor een groepsreis door de Baltische Staten hebben zich 12 deelnemers aangemeld. Jackie is een van de gelukkigen die deze mooie reis mag maken. Tijdens de kennismaking probeert Jackie te bepalen wat voor vlees ze in de kuip heeft. Dit heeft de auteur heel goed gedaan. De personen worden goed omschreven waardoor je al in het begin een beeld van de groep individuen kunt vormen. Of misschien toch niet helemaal…
Tijdens de reis worden de deelnemers langs de mooiste plekjes van de Baltische Staten geleid, de sfeer en de plaatsen zijn heel goed beschreven waardoor je mee op reis gaat met de groep. Gedurende de reis wordt regelmatig een stukje van elke persoon belicht waardoor je steeds een beter beeld krijgt van de karakters, maar ook van hun verleden. Kennelijk kenden verschillende personen elkaar stiekem al. Met aandacht voor thema’s als misbruik en dementie heeft de auteur een spannend verhaal geschreven met een onverwacht plot. 
Het verhaal leest vlot en zorgt dat je steeds verder wilt lezen omdat je elke persoon wat beter wilt leren kennen, ook hoop je de geheimen te ontdekken. De personages zijn realistische weergegeven, misschien soms een tikkeltje overdreven maar dat hoort bij een goed verhaal. 
Reismysterie vind ik een treffende omschrijving van dit boek, het is een aanrader voor liefhebbers van spannende verhalen met een internationaal karakter.

 

08/10/22 Nel Crea – Reiservaringen – 4 ****

In Alle Staten: geschreven door Cecile Koops

De titel van het boek maakt je direct nieuwsgierig want je kan deze op twee manieren opvatten en om daar achter komen is het advies om het boek te lezen.
Twaalf personen gaan op groepsreis naar de Baltische staten, Estland, Letland en Litouwen ieder met zijn eigen verhaal en achtergrond.
Het verhaal wordt afwisselend vertelt door Jos en Jackie en als lezer heb je af en toe het gevoel of je meereist in de bus. 
Tijdens de reis worden enkele reizigers geconfronteerd met hun eigen verleden en de trauma’s die zij daar aan overgehouden hebben. Dachten ze deze een plekje gegeven te hebben begint de ellende opnieuw, of is het juist healing om deze trauma’s onder ogen te zien.
Het is fascinerend om te lezen hoe er in een groep met elkaar wordt omgegaan. Wat mensen elkaar vertellen over hun leven.
Wie is een leider en wie de underdog en niet onbelangrijk, wie is te vertrouwen. Elk personage heeft zo zijn of haar eigen rugzakje met mooie en verdrietige zaken.
Langzaam komt het eind van het verhaal in zicht en vallen veel puzzelstukjes op hun plek.
Bovenaan een nieuw hoofdstuk staat schuin gedrukt de geschiedenis en plaats waar de groep op dat moment is, dit geeft het boek een meerwaarde.
Het is een origineel verhaal met veel menselijke aspecten het leest prettig en snel. Ik denk dat het boek met veel liefde geschreven is.

 

07/10/22 AnneMarie de Wachter – Reisroman met een tikkeltje meer – 5*****

Voor de leesclub van de Boekenreizigers lazen we ‘In alle staten’ van Cécile Koops. Geen thriller dit keer. Een roman, een reisroman? Ja. Een roman over groepsdynamiek? Ook. Een steengoede roman? Zeker!

Een groep van 12 mensen, mannen en vrouwen, allemaal single tekenen in op een groepsreis die hen van Amsterdam naar de Baltische Staten brengt. Estland, Letland en Litouwen. Weinig bekend als toeristische bestemming maar absoluut pareltjes om te bezoeken. De beschrijvingen van de oude steden worden prachtig in het verhaal verweven. De personages worden goed getypeerd, er zijn er die je vanaf de eerste bladzijde echt niet leuk vindt en er zijn natuurlijk ook supersympathieke bij. De groepsdynamiek werkt. Mensen vinden aansluiting bij anderen, soms bij iemand waar je het helemaal niet van verwacht. Net dat brengt ook schwung in het verhaal. En dan komen dingen uit het verleden naar boven en verandert de sfeer, slaat hij om. Er is ook een portie drama in verwerkt.

Een topper. Echt een dikke aanrader!

07/10/22 Vero 13 – Bewogen en boeiende rondreis – 4****

Een groepsreis naar de Baltische staten staat op het programma. Na een vlucht van 2 uur vanuit Amsterdam, landt het vliegtuig in Vilnius, Litouwen waar het reisgezelschap zich schaart rond de groepsleider. Het is een bont allegaartje van 4 jongeren tot een paar gepensioneerden. Alle leeftijdscategorieën zijn vertegenwoordigd maar ook de karakters zijn heel uiteenlopend. Het begin verloopt stroef maar naderhand beginnen zich toch groepjes te vormen. De reis verloopt niet zoals ieder gedroomd of gepland had en dat zorgt dan weer voor frustraties en hindernissen. Het reisgezelschap wordt vooraan opgesomd, een lijstje met de naam en ernaast hun beroep. Heel handig om je doorheen de eerste hoofdstukken te loodsen.
De hoofdstukken worden per dag van de rondreis ingedeeld en daarbij wordt verteld vanuit het perspectief van hoofdzakelijk 2 personages. Heel overzichtelijk en heel leuk om de dag te beleven vanuit 2 gezichtspunten.
“Hij gooit zijn colbert over een stoel en schuift de stropdas van zijn nek voor hij zich met een glas whisky in zijn hand op bed laat vallen. Vol afgrijzen kijkt hij de lelijke kamer rond. Niet voor de eerste keer deze reis denkt hij met weemoed terug aan de luxehotels waar hij normaliter logeert. Hij trekt het laken tot aan zijn kin op, hunkerend naar de troost van de roes.”
De schrijfstijl is heel aangenaam, heel beeldend ook. In het begin van de hoofdstukjes wordt net zoals in een reisgids een korte toelichting gegeven over de dagindeling en hetgeen ze zullen bezichtigen. Net alsof je een briefing krijgt vooraleer er op uit te trekken en daardoor krijg je als lezer het reisgevoel mee. De omgevingen worden ook mooi beschreven. Ook de hotels met smoezelige inkomhal en kamers die vuil en schimmelig zijn tot de meer chiquere locaties met ruime suites brengen je in de sfeer, waarbij die niet altijd positief is.

“Buiten zet de natuur zich schrap voor het onvermijdelijke. Grijze luchten vormen zich om tot een inktzwart drama. Een ogenblik neemt de wind af om even later op volle kracht te loeien en te rukken aan alles wat op zijn pad komt. Schuddend ploegt de bus de heuvel op.”
Natuurlijk kan niet alles vlekkeloos verlopen en de verschillende karakters zorgen dan ook voor botsingen en ongemakken. Ook de geheimen die stilletjes aan in onderling vertrouwen worden prijsgegeven creëren enerzijds een band en tegenover anderen een afkeer. Er wordt een mooi potje met allerhande weetjes vergaard waarbij elk van hen rechtstreeks of onrechtstreeks wel iets mee te maken heeft. Een goeie voedingsbodem voor relletjes en conflicten. Ook de karaktertrekken van de personages komen goed naar boven en worden extra in de verf gezet. Sommige leuk en amusant, andere zwaar irritant en weerzinwekkend of soms meelijwekkend. Alles komt aan bod en daardoor ook verschillende maatschappelijke thema’s die de revue passeren.
Een vermakelijk en aanstekelijk verhaal, waarbij de gebeurtenissen heel uiteenlopend zijn (sommige ontroerend of grappig andere schokkend en hartverscheurend) maar toch een greep vormen uit het alledaagse leven en waarbij je als lezer je heel goed kan inleven in de verschillende situaties. Een tocht doorheen de Baltische staten waarbij je geprikkeld wordt om alles uit te pluizen om de ware toedracht te achterhalen. Naar het einde toe wordt de spanning opgebouwd en het slot was toch wel verrassend en mooi uitgewerkt! 
Genoten van dit boek!

06/10/22 Wil Veltkamp – Een groepsreis met een verrassing – 3 ***

Een groep van 12 alleenstaande mannen en vrouwen met verschillende achtergronden hebben één ding gemeen, hun liefde voor reizen. Het gezelschap is met het vliegtuig naar het beginpunt gereisd en vandaar uit gaat de trip verder met de bus. Al gauw worden er groepjes gevormd en zelfs nieuwe vriendschappen ontstaan. Hierdoor volgen er ook persoonlijke verhalen, waarvan sommige niet al te fraai zijn. De auteur heeft een fijne schrijfstijl en daarmee kan ze met enkele woorden de sfeer neerzetten. Heel mooi weet ze de diverse personages neer te zetten. Bij elke nieuwe reisdag krijgen we ook een stukje informatie over de plaatsen die bezocht worden. Leuk om op deze manier ook mee te kunnen reizen. Toch is het niet alleen maar een reisverhaal, of een verhaal over een groep singles die samen op reis gaan. Er is veel onderhuidse spanning. Deze spanning krijgt uiteindelijk een climax die je niet ziet aankomen.
Het verhaal wordt afwisselend door Jackie en door Jos verteld, maar op een zodanige manier dat we ook een deel van de andere deelnemers beter leren kennen. Er is een groepje van 4 jongeren waar we verder geen kennis mee maken, we komen alleen te weten dat ze wel van een drankje houden en luidruchtig zijn. Er zijn 2 deelnemers aan de reis, die grote twijfels hadden om na de kennismaking met de rest mee te reizen, vanwege hun ervaringen in het verleden met andere personen die met deze reis mee gaan. Stukje bij beetje wordt onthuld wie dit zijn en wat er gebeurd is. Het taalgebruik doet hier en daar een beetje ouderwets aan en ik kan me voorstellen dat dit niet voor iedereen even prettig leest. De cover is door de auteur zelf getekend en is weer eens heel wat anders dan de covers die je op het ogenblik in de winkels ziet, die zien er altijd gelikt uit. Nu ben ik geen mens die op covers afgaat, maar juist omdat deze zo afwijkt zou ik hem oppakken. Het lijkt een historische binnenstad met daarop een aantal leden van het reisgezelschap. In alle staten speelt in de drie Baltische staten, Estland, Letland en Litouwen. Volgens de auteur, Cecile Koops is dit een straatje in Tallinn, de hoofdstad van Estland.

30/09/22 Daan 2214 – In alle staten – 4****

In alle staten

Aan een groepsreis door de Baltische staten nemen mensen van verschillende pluimage deel, bij elkaar gebracht door hun liefde voor reizen. Ieder van heb heeft zijn eigen verwachtingen van de trip maar dwingen gaan nooit volgend plan. Zodra er vriendschappen vormen kom je ook meer te weten over het verleden van de groep. Een aantal van de groep lijkt meer linken met elkaar te hebben als dat je in eerste instantie denkt.

Mijn mening

De eerste paar hoofdstukken moest ik even wennen aan de manier van hoe het boek is opgebouwd en welke kant het op zal gaan. Je merkt in de eerste hoofdstukken dat de hoofdpersonages voorgesteld wordt en hierin gebeurt nog weinig. Hoe verder je in het boek komt hoe meer er boven water komt van de reizigers en hoe maar je wil weten welke linken ze met elkaar hebben. Het boek is niet zo dik maar toch is het verhaal goed verteld. De hoofdpersonen zijn stuk voor stuk bijzonder mensen die je hier overal tegen kunt komen en sommige wil je niet tegen komen. Allemaal hebben ze mooie eigenschappen en slechte.

Schrijfstijl

De manier van hoe het boek opgebouwd is vond ik erg aangenaam. Het leest lekker en je wil het ook gewoon uitlezen. De personages zijn goed geschreven en goed uitgelicht. De karakters zijn duidelijk. Van de ene hou je en de andere verafschuw je en toch ook weer niet.

16/03/22 Janine vd Hulst – Spannende groepsreis – 5*****

De cover van het boek vind ik erg mooi. Cecile heeft de tekening zelf gemaakt en ik hou er wel van als auteurs zo creatief zijn dat ze hun eigen cover kunnen maken. 

Het verhaal gaat over een groepsreis door de Baltische Staten en begint met een spannende proloog. Het verhaal wordt verteld vanuit verschillende perspectieven. Bovenaan ieder hoofdstuk staat in welke stad ze zijn en door wiens ogen we kijken. Soms staat er ook een korte toeristische beschrijving waardoor je als lezer het gevoel hebt met de groep mee te reizen. 

Er is iets gaande in de groep en naarmate het verhaal vordert komen we erachter met welke problemen de verschillende personages worstelen. Cecile cirkelt heel mooi als een inwaartse spiraal om de personages heen om langzaamaan tot hun kern te komen. De personages zijn tot in de detail goed uitgewerkt. Je vindt ze bijvoorbeeld leuk, gemeen of een zeur. 

Naarmate het verhaal vordert stijgt de spanning omtrent het plot. Er staat iets te gebeuren, maar wat en wanneer? Juist als je het niet verwacht en eigenlijk iets anders verwacht, gebeurt het. Wat er gebeurt en hoe, verklap ik natuurlijk niet. Daarvoor mag je het boek zelf lezen. 

Ook Cecile’s schrijfstijl is fijn en beeldend met originele metaforen en leest vlot weg. Uren leesplezier gegarandeerd!
Vandaar 5 sterren!

06/03/22 Titia Schut – Het spannende mysterie van een groepsreis 4****

Op de voorkant van het boek staat vermeld dat het een reismysterie is en dat roept meteen verwachtingen bij mij op. Welk mysterie staat de reizigers en mij te wachten?
De achterflap staat de volgende omschrijving: Aan een groepsreis door de Baltische staten nemen mensen van verschillende pluimage deel, bij elkaar gebracht door hun liefde voor reizen. Ieder van hen heeft zijn eigen verwachting van de trip, maar dingen gaan niet volgens plan. Dat doen ze nooit. Zodra nieuwe vriendschappen zich vormen, wringt het verleden zich onverwachts tussen hen met gevolgen die ze niet kunnen overzien. In een maalstroom van ontwikkelingen verleidt de auteur je met haar fijne schrijfstem, mee op reis te gaan.

Ik ben (jaren geleden) ook met groepsrondreizen mee geweest en ben benieuwd wat deze groep gaat beleven.
Op reis gaan wil ik zeker, dus begin ik te lezen.

Het verhaal wordt grotendeels verteld door afwisselend Jackie en Jos, maar ook van de andere reizigers kom je veel te weten. Cecile Koops kan heel knap de personages tot leven wekken. Je ziet ze voor je als echte mensen en je bent er gewoon bij tijdens de busreis. In groepen zijn vaak verschillende processen bezig en die verwoordt Cecile uitstekend. Ook hoe de mensen onderling op elkaar reageren is mooi verbeeld.

Net als de groep krijg je aan het begin van elk reisonderdeel informatie over de plaatsen die ze gaan bezoeken. Je loopt mee door de straten en kastelen en je zit met ze op een terras of in een restaurant. Het is zo beeldend geschreven; dat vind ik heel knap gedaan.

In het hele verhaal is er een groeiende spanning voelbaar en je verwacht steeds dat er ‘iets’ gaat plaatsvinden. Je houdt je hart vast voor de reisgenoten en wat er met een van hen (maar wie?) zal gebeuren. De spanning loopt hoog op en je hoopt dat het goed afloopt. De bom moet haast wel gaan barsten, maar wanneer en hoe?
En barsten doet hij zeker. Het einde was heel spannend en ik vond het ook een heel verrassend einde.

Ik vind dit boek echt een aanrader. Het geeft een mooi beeld van een groepsreis, je hoort iets over de bezienswaardigheden van andere landen en het einde is erg verrassend en spannend.
Dit boek geef ik daarom vier sterren.

 

24/2/22 Annette Overvoorde – In alle staten geeft een smaakje van Agatha Christie. 3***

Twaalf personen nemen deel aan een groepsreis door de Baltische staten. Ieder van hen heeft zo zijn verwachting van deze reis. Niet alles verloopt volgens plan. Zodra nieuwe vriendschappen ontstaan, zijn er ook bij die dit niet leuk vinden. Daarnaast komt het verleden ook boven drijven. Wat een flinke lading geeft aan deze reis.

De elementen
Om bij de cover te beginnen, deze zou mij niet direct raken. De benaming “reismysterie” zeer zeker wel. Daarbij gaan mij gedachten naar Mariska Overman haar bootreis.

De reis, de beschrijving van het gezelschap en het pittige proloog doen wijzen naar een aflevering van Murder she wrote of een Agatha Christie-mysterie. Hierdoor is mijn nieuwsgierigheid gelijk gewekt.

Wat mij als eerste opvalt is de lange lijst met personages. Het zijn 12 personen en 4 jongeren die meegaan. De karakters krijgen een kleine omschrijving vooraf en worden later beter beschreven door een voorstelrondje. Zo krijgen ze een gezicht maar dit neemt niet weg dat het veel personen zijn die voorbijkomen.

Er zijn er 2 die de hoofdrol hebben: Jackie en Jos. Zij wisselen de hoofdstukken af. Langzaamaan komen we meer te weten over hun achtergronden en jeugdjaren. Het lijken wel kat en muis. Twee tegenstellingen die het boek doorkruisen. Jackie is 44 jaar en werkzaam in de verslavingszorg. Jos is 45 jaar en directeur van een unit bij een bank. De functies zijn minder belangrijk, de personages des te meer.

Jackie heeft echt zin in deze reis. Haar koffer is gepakt, de reis kan beginnen. Alleen de schrik is groot als ze in de ogen kijkt van een zeker iemand. Jos kijkt ook uit naar de busreis voor alleenstaanden. Misschien kan hij een lekker kippetje scoren. Hij ziet Jackie wel zitten.

Zo begint een bijzondere reis naar bijzondere plaatsen en hotels. In begin is er nog weinig van een mysterie te bespeuren, maar in de 2e helft komt dit beter op gang.

Wat mij ook opvalt is de schrijfstijl. Mijn credo is veelal: lees is more. Wat hier ook wel van toepassing is. De auteur gebruikt een wat “ouder” taalgebruik soms. Er zijn veel versterkende woorden, waar je soms over heen struikelt. Zo lees ik over een chagrijnige regen, over haar rug trekkend, kletsend, nog trekkend, in arren woede, in de nevel van zijn geheugen..en nog veel meer. Het verhaal an sich is best leuk en zeker spannend. Zouden de zinnen wat anders geformuleerd worden, dan geeft mij dat meer leesgemak. Een tip voor het volgende boek, zou ik zeggen.

Qua spanning zit je richting einde van het boek helemaal goed. Er zijn een aantal puzzels op te lossen en Cecile zet je eerst op het verkeerde spoor. Want wie ziet Jackie? Dat is de grote hamvraag. Steeds worden er mensen “geëlimineerd” voor de antwoorden. Uiteindelijk komt het antwoord en Jackie onthult haar verhaal. De lezer verwacht daarna nog flinke actie, maar dat blijft uit. Verder verklap ik niets.

Conclusie
In alle staten is een mooi reisverhaal. De cover zou ik anders kiezen, evenals de opbouw van sommige zinnen. Dat geeft meer leesplezier. De spanning stijgt en dat is heel mooi gedaan. In Cecile zit een klein beetje Agatha Christie verscholen. Erg benieuwd naar haar volgende boek.
Waardering 3 sterren
Cover: 2, Spanning: 3,5, Plot: 4, Schrijfstijl 2,5, Einde: 5, Personages: 4

 

Februari 2022 

https://indeboekenkast.com/2022/02/21/in-alle-staten/4****

Recensie In alle staten door Sheila Vermeulen:
Een rondreis door heden en verleden.

Toen Jackie besloot mee te gaan met een groepsreis door de Baltische staten, kon ze niet vermoeden wat deze reis haar, gewenst en ongewenst, allemaal zou brengen.

Sommige leden van het gevarieerde reisgezelschap delen misschien wel meer dan alleen hun liefde voor reizen. En ook al ontstaan er nieuwe vriendschappen, er sluimeren ook oude geheimen.

“Vermoeidheid zorgt voor een kort lontje. Jackie wil de grijns met een harde klap van zijn kop slaan, zo irriteert hij haar. Wat een ongelikte beer is het toch.” – Cecile Koops

Wat gebeurt er met de groep als de waarheid naar boven borrelt en ze door gebeurtenissen onder druk komen te staan?

In alle staten van Cecile Koops is een roman waarin de nauwelijks te verbergen spanning door de reislust heen sijpelt.

Cecile Koops begeleidt de lezers via een rondreis langs de Baltische staten door haar nieuwe reismysterie. Net als bij haar vorige boek worden de plaatsen die de reizigers bezoeken, zeer beeldend beschreven en kun je je haast moeiteloos voorstellen hoe alles eruit moet zien.

In alle staten is ook een verhaal dat zich afspeelt tijdens een reis, maar is zeker geen herhaling van zetten. De sfeer en de karakters in deze roman zijn totaal anders dan in een eerder reismysterie van deze auteur. De liefdevolle gemoedelijkheid is op momenten zeker aanwezig, maar de personages zijn veel donkerder dan in het vorige boek.

Het verhaal wordt grotendeels verteld vanuit twee personages, die de hele reis (en het leven) met een compleet verschillende mindset benaderen. Wanneer het verhaal erom vraagt, komt soms ook een van de andere karakters kort aan het woord. Al lezende ontdek je welke rugzak de personages meedragen, wat er in hun gedachten leeft en wat hen beweegt.

In alle staten is een spannende roman over reizen en over mensen. Cecile Koops heeft personages samengebracht die allemaal een bepaalde uitwerking op je hebben en een indruk bij je achterlaten, die overigens niet altijd positief is. Dit geeft het boek scherpte en maakt het verhaal boeiend. Dit reismysterie krijgt 4 sterren van mij.