Ik merk tot mijn schande dat ik deze vergeten ben op de website te posten. Bij deze alsnog

SCHRIJFPRAAT- nummer 11 – juni 2021

Dan is het opeens paniekvoetbal … ben je vergeten tijdig een nieuwsbrief uit te sturen. Misschien zeggen jullie wel: heerlijk juist, mijn mailbox loopt al zo vol. Voor de mensen die toch met smart hebben afgewacht: mea culpa. Ik was druk, dat mag echter nooit een excuus zijn.

Spaties, of het ontbreken ervan, kunnen een zin opeens een andere bedoeling geven 🙂

Zo las ik het volgende onlangs op het internet: dichters schrijven per vers.

 

Lief en leed in het schrijfhuis

Stapje voor stapje mogen we steeds iets meer. Ik sta al in de startblokken voor een aantal tentoonstellingen die ik wil zien. Heerlijk, dat het kan! Ik verheug me zeer op de Frida Kahlo tentoonstelling in het Cobra museum in Amstelveen (t/m 26 sept ’21). Een zeer tot mijn verbeelding sprekende kunstenares (je kent haar vast wel, van de vele zelfportretten met haar doorlopende wenkbrauwen).

Ook de tentoonstelling Paper Tales van Eva Jospin in het Noord-Brabants museum in Den Bosch (t/m 19 sept ’21) belooft veel goeds. Zij creëert magische werelden van karton. Ik heb de digitale rondleiding al gezien. Fantastisch! Het museum schreef een wedstrijd uit om een tekst bij de tentoonstelling te maken. Mijn gedicht won niet. Ik zet het hieronder.

Pulp fiction

Aan de horizon wordt de papierberg zichtbaar

origami in licht en donker uitgesneden,

ruwe waarheid schokt na op gegroefde flanken

vanuit diep verborgen kreukels in lagen karton.

In deze stad met nooit eerder ontdekte ruïnes

huist een magisch sprookjesbos vol kale stammen,

in oorverdovende stilte slingert een liaan.

Door een woud van kansen laaf ik me aan het landschap,

voetje voor voetje verdwijn ik verder, raak ik kwijt

om te wortelen in de kier van ruimte en tijd.

Cecile Koops

 

Als het goed is, herstarten we 26 juni het Open Podium in de bibliotheek te Huizen. Wie iets wil voordragen kan dat bij mij opgeven, dan zet ik je op de lijst. Ook het publiek moet zich in deze tijden vooralsnog aanmelden.

Een bijzonder natte meimaand is goed voor de productiviteit. Veel verhalen en gedichten vloeiden uit mijn hersenpan en schrijfpen, ze werden met van moeheid trillende vingers verstuurd naar uitgevers en anderen die wedstrijden hadden uitgeschreven. Schrijfmeters werden er de laatste twee maanden absoluut gemaakt.

Zelfs ik was verbaasd dat mijn brein, al dan niet geïnspireerd door een thema, in staat was zoveel verschillende, andersoortige verhalen te bedenken.

Een paar wedstrijd successen werden behaald:

Zussenop de longlist voor het verhaal van de maand februari ‘21

Alleen samenen van de vijf winnaars bij een wedstrijd van uitgeverij Books and Butterflies en in de E-bundel ‘Op het randje van geluk’ opgenomen.

Oppassenop de longlist voor het verhaal van de maand maart ‘21

Koelhuizenop de longlist voor het verhaal van de maand april ‘21

Ontwakeneen van de winnaars in de poëziewedstrijd van uitgeverij Gopher en opgenomen in de bundel ‘Buiten onze gedachten bestaat geen tijd.

Twee verhalen die ik eerder schreef – ‘De zomerklus’ en ‘Hovenier’ – werden door uitgeverij Godijn uitgekozen voor de respectievelijke bundels Zinderende Zomers en Wrede Winters’.  Op 29 mei ’21 zijn ze in twee sessies gelanceerd. Vanwege de omstandigheden konden de schrijvers niet allen tegelijk aanschuiven. Er was een ochtendsessie met ontbijt en een middagsessie met high tea. Bijgaand een kiek waarop ik een fragment voorlees voor de onlinepresentatie van de middag.

Met mijn uitgeefster ben ik begonnen aan de redactie van mijn tweede roman ‘In alle staten’, een zich in de Baltische staten afspelend, reismysterie. Naast het schrijfproces doorzoek ik mijn eigen foto’s en speur op internet naar foto’s die ik kan gebruiken bij het maken van een tekening voor de cover. Nu ik dat bij mijn debuut heb aangedurfd, wil ik er wel een traditie van maken om een eigen omslag te creëren.

Een gedichtje.

Hieronder een haiku en een senryu (dat is een haiku die niet per se over de natuur gaat) die ik recent schreef:

de bijl velt de boom

met een klap zijn ze thuisloos –

vogels zonder nest

 

stamboomonderzoek

kan zo de prullenbak in

mijn neef is een nicht

 

Boekentip:

De goede zoon van Rob van Essen. Winnaar van de Libris Literatuur prijs 2019.

Een boek waarin de al wat oudere hoofdpersoon terugblikt op zijn leven, jeugd, de rol van het geloof, zijn werk bij het stadsarchief met Lennox, Guido en de Meester. Het loeren naar de studentenflat aan de overkant van het archief. Zijn moeder is net overleden. Hij zit lethargisch in haar stoel wanneer Lennox hem komt halen om samen naar de Meester te zoeken.

Het meeslepende boek staat vol met, soms geestige, overpeinzingen. Gaandeweg wordt tijdens de roadtrip de wereld om hem heen steeds dystopischer, met zorgrobots of een zelfrijdende sprekende auto zonder stuur waaraan geen ontsnappen mogelijk is. Het is een vreemde wereld, maar wel een die kan bestaan. Absolute aanrader!

 

Voor wie interesse heeft in een fysiek exemplaar van mijn debuutroman Het huis in Trastevere, het is te bestellen bij alle (online) boekwinkels in Nederland en België.

Gesigneerde exemplaren kun je bestellen via de uitgever, in de opmerkingen aangeven dat je een gesigneerd exemplaar wenst te ontvangen. http://bit.ly/HethuisinTrastevere

 

Er verschijnt ook een E-book versie van mijn eerste roman, waarschijnlijk in de zomer. De juiste datum hoor ik nog.

 

Op mijn website https://www.cecilekoops.com publiceer ik regelmatig nieuwe verhaal en gedichten. Ook recent heb ik weer enkele verhalen toegevoegd die gratis te lezen zijn.

 

Geniet, met een boek in de hand, lekker van het eindelijk mooie weer. Tot ziens.

 

Cecile Koops ©2021


0 reacties

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *