SCHRIJFPRAAT- nummer 10 – februari 2021

 

Voor je ligt, op de valreep van februari, de eerste Schrijfpraat van het jaar 2021 met het laatste nieuws. Dank voor je opgave voor de nieuwsbrief.

 

Lief en leed in het schrijfhuis

Het blijven vooralsnog spannende tijden. Wat mag er wel en wat niet, het blijft lastig laveren daartussen. Als schrijver zit je natuurlijk vaak in je uppie thuis te werken en ben je dat gewoon. Toch voelt het anders wanneer je niet alles mag doen wat je eigenlijk wilt. Kleine irritaties borrelen naar de oppervlakte. Gelukkig valt er genoeg te beleven, zo konden wij in één en dezelfde week schaatsen en sneeuwballen gooien én heerlijk in de tuin van de zon genieten.

Het blijft wel een lastige tijd om te debuteren. Geen boekpresentatie en ook zijn signeersessies in de boekwinkels niet mogelijk. Toen de lovende recensie van biblion – de overkoepelende organisatie van de bibliotheken – van Het huis in Trastevere binnenkwam met woorden als ‘een avontuurlijk, hartverwarmend verhaal’ was ik in eerste instantie erg blij, totdat ik hoorde dat bibliotheken na het verschijnen van de recensies vijftien dagen de tijd hebben om hun bestellingen via biblion te plaatsen. Met alle gesloten filialen hield ik mijn hart vast. Dat kon er ook nog wel bij. Maar dit keer was zelfs de uitgever blij verrast met de bestelling van 117 exemplaren en ikzelf ook uiteraard. Hoe groter de lezersschare wordt, hoe leuker.

Wel interessant om te horen hoe e.e.a. gaat. De bestelling gaat naar een speciale drukker toe die direct de harde kaft voor de bibliotheek verzorgd, de uitgever levert het binnenwerk en de cover aan. Heb je het boek nog niet gelezen, dan kun je het ook in je bibliotheek opvragen.

 

Sinds de vorige schrijfpraat won ik weer enkele wedstrijden.

Mijn verhaal ‘Geluk bij een ongeluk’ werd gepubliceerd in de bundel ‘Corona Kerst’. In december stond Kasteelhotel’ op de longlist bij het verhaal van de maand. Het verhaal Topverkoper’ verscheen in de E bundel ‘Valentijn met twee’ van Belgische uitgeverij Books& Butterflies en tenslotte werd mijn verhaal Meneer Schaap’ gepubliceerd op de website en Facebook van 500 Magazine aan zee in het kader van de avondklok verhalen challenge.

 

Nog meer goed nieuws. De uitgever gaat ook mijn tweede boek In alle staten’ uitgeven. Wanneer precies is op dit moment nog niet bekend. Er zijn nog wat collega-auteurs voor mij aan de beurt. Uiteraard hoop ik dat het niet te lang gaat duren. Het wordt een spannend reismysterie tegen de achtergrond van de Baltische Staten (Litouwen, Letland en Estland).

 

Een fragment (in dit boek zit wel een bad guy!)

“Wanneer de bus op Kaunas afkoerst, staat de zon hoger aan de hemel.

Vol walging loert Jos naar Mirjams opgezwollen, dwars over de bank liggende voeten. Voor ieder in het volle zicht, stuitend gewoonweg, dat lubberende vlees met de spataderen boven haar enkels. Deze vrouw kent geen enkele schaamte. Wanneer hij terugdenkt aan hoe hij haar een hak heeft gezet, grijnst hij een moment. Jammer genoeg ging ze er niet verder op in, hij had haar graag nog meer voor schut gezet. Inwendig moet hij even lachen wanneer hij zich bedenkt hoezeer ze zou krijsen wanneer hij haar been – net zoals bij een kikker – uit de kom zou trekken en met zijn voet stampend zou verbrijzelen. Een sliertje speeksel loopt over zijn mond omlaag.

De seniele oude man blijft mekkeren over zijn zoekgeraakte koffer en de andere bejaarde klaagt over het lawaai van de jongeren. Nooit, nee nooit van zijn leven gaat hij nogmaals met een groepsreis mee. De bus stampt door het landschap. Op de voorruit verschijnen steeds meer bloederige vlekjes, waar muggen en vliegen hun strijd tegen de snelheid verloren.”

(Tom Allen Bookart)

Hieronder een paar senryu’s – een variant van de haiku die niet per se over de natuur gaat – die ik deze week schreef.

op een druk terras

verlangt hij naar zijn gitaar

muzak wordt een blues

 

vliegtuig vliegt over

wanneer ze een reus zou zijn

zag hij haar wel staan

 

tussen het plastic

in de grijze oceaan

dobbert mijn luchtbed

 

Boekentip:

Op dit moment lees ik ‘De rat van Amsterdam’ van Pieter Waterdrinker. Het verhaal wordt verteld door Ruben Katz met Russisch-Joodse wortels die, voor het uit elkaar vallen van het Sovjetrijk, als kind met zijn ouders in Nederland terecht komt. Je ziet hoe hij eigenlijk nergens bij hoort en zich uiteindelijk via een baan bij de Nationale Armenloterij in financieel opzicht omhoog werkt en door rattenstreken omlaag. Uiteindelijk belandt hij dan wederom in Rusland waar hij propaganda teksten gaat schrijven voor het Siberisch front. Dat stuk moet ik nog lezen. Maar ook al heb ik t niet helemaal uit, een geweldig boek. Zeker aan te raden!

Voor wie interesse heeft in een fysiek exemplaar van mijn debuutroman. Het is te bestellen bij alle (online) boekwinkels in Nederland en België.

Voor een gesigneerd exemplaar kun je het boek bestellen bij de uitgever en in de opmerkingen aangeven dat je een gesigneerd exemplaar wenst te ontvangen. http://bit.ly/HethuisinTrastevere

 

Op mijn website https://www.cecilekoops.com publiceer ik regelmatig nieuwe verhaal en gedichten. Ook recent heb ik weer enkele verhalen toegevoegd die gratis te lezen zijn.

Cecile Koops ©2021

Categorieën: SCHRIJFPRAAT

0 reacties

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *