SCHRIJFPRAAT- nummer 8 – oktober 2020

Voor je ligt Schrijfpraat van oktober met daarin lief en leed in het schrijfhuis en de boekentip. Dank voor je opgave voor mijn nieuwsbrief. Mijn belangrijkste nieuws is dit keer dat de datum van publicatie bekend is. Het wordt 06 november 2020. Door de omstandigheden helaas niet tijdens een gezellige bijeenkomst met een hapje en een drankje, maar online. Dat horen jullie nog. Hier alvast een glimp van de cover

     

Lief en leed in het schrijfhuis

Wat ben ik blij dat ik schrijf! De herfst is anders dit jaar en tegelijk zo vertrouwd. De prachtige roodbruine tinten veranderen het landschap en geven het een countrysfeer, van waxjassen, van bruine Dubarry laarzen waarmee je zelfs door een sloot kunt baggeren en van een tweed ruitje. De open haard verwarmt het huis na de wandeling, kastanjes roosteren in de smeulende as en flikkerende kaarsen staan op tafel. Genieten van het moment en een vaarwel aan de zomer. Juist dat is zo anders dit jaar. In dit vreemde jaar waarin ik in maart geraakt werd door het virus dat mij nu nog steeds vermoeid na geringe inspanning, ben ik niet op vakantie geweest. Engeland mocht ik niet in. Zeeland werd in april afgeblazen en zelfs eind september een klein weekje Ardennen was mij niet vergund. Hoe kun je een zomer afsluiten die er voor je gevoel niet is geweest. Het hele jaar voelt een beetje als verloren aan, na maanden thuiszitten en zelfs niet fysiek kunnen wandelen.

Schrijven bleek een geweldige reddingsboei te zijn. Dat kon ik gelukkig nog steeds. Op papier hebben mijn personages diverse reizen gemaakt en ik reisde virtueel met hen mee, voor mijn eerste roman naar Parijs, naar Rome en voor mijn tweede roman door de Baltische staten. Het gaf voor mij het jaar iets van zijn glans terug. En eigenlijk kan de herfst ook niet stuk in de wetenschap dat mijn debuutroman Het huis in Trastevere 06 november (online) wordt gepresenteerd. Zodra er meer bekend is, stuur ik jullie een uitnodiging!

Sinds juni zijn een aantal prijzen en publicaties aan mijn succes toegevoegd:
Hoewel mensen het ‘normaal’ gaan vinden dat ik frequent iets win, blijft het mij iedere keer weer een kick geven. De adrenaline vloeit wat harder door de aderen, wanneer ik een bericht met uitslagen ontvang. Zal het? Soms is er teleurstelling, wanneer je aan veel wedstrijden mee doet is winst niet altijd evident. Dat hoort er allemaal bij.

Het gedicht ‘Weglekken is opgenomen in de gedenkbundel voor de vrijheid van de Gorcumse Literatuurprijs.

Het verhaal ‘Schoolstrijd voor de wedstrijd een zwarte roos op het plein van uitgeverij Godijn staat op de longlist. Eind november hoor ik of ik tot de winnaars behoor.

Het gedicht ‘Strandouverture is gepubliceerd in literair tijdschrift Poesia nr 13 van augustus.

Bram was een van de winnende verhalen in de Zondagverhalen wedstrijd.

Het verhaal Aanzoek haalde de longlist bij uitgeverij Letterrijn in de Blind vertrouwen wedstrijd.

Voor het verhaal van de maand juli stond mijn verhaal ‘Songtekst op de longlist.

Bij de Ongehoord poëziewedstrijd werd mijn gedicht ‘Het getij van zomer’ vierde (runner-up). Tijdens monumentendag heb ik het samen met de gedichten van de overige genomineerden voorgedragen in kasteel van Rhoon vele malen mogen voordragen.

Het gedicht ‘Asiel is een van de winnaars in de uitgeverij Gopher poëziewedstrijd en wordt in de bundel ‘De grootste intimiteit is het zwijgen’ opgenomen.

Haiku

Boekentip

Voor de schrijvers én voor de lezers onder jullie:

Deze keer wil ik een lans breken voor ‘De 1,5 meter dans’. Een boek met 100 dagen gedichten van Gerard Beentjes en tekeningen erbij door Elize van der Werff over het leven in de rare tijd dat Nederland op slot was, zonder dat het C- woord ergens valt. Een periode die kunstzinnig in beelden en woorden wordt gevangen.

Op mijn website https://www.cecilekoops.com publiceer ik regelmatig nieuwe verhaal en gedichten.

Cecile Koops ©2020

 

Categorieën: SCHRIJFPRAAT

0 reacties

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *