SCHRIJFPRAAT- nummer 7 – juni 2020

Voor je ligt Schrijfpraat van juni met daarin lief en leed in het schrijfhuis en de boekentip. Dank voor je opgave voor mijn nieuwsbrief.

Ik hoop dat iedereen gezond en wel is. Het virus ging helaas aan mijn deur niet voorbij. Wekenlang duurde het voordat ik langzaam maar zeker opkrabbelde. Gelukkig kon ik thuis uitzieken. Twee weken geleden kwam de reuk terug en ik voelde mij jubelend en genezen. Toch blijf ik, zelfs na acht weken, vrij snel moe. Enfin ik klaag niet. Schrijven gaat als vanouds lekker.

Lief en leed in het schrijfhuis

Mensen vragen weleens, schrijf je echt elke dag urenlang? Ten eerste zou ik nu niet meer zonder kunnen en ten tweede baart oefening kunst. Wat ik zoal schrijf? Naast de redactie voor mijn eerste boek, werk ik aan een tweede boek, doe mee aan tal van wedstrijden voor zowel korte verhalen als gedichten en werk mee aan een drietal projecten van uitgeverij Godijn.

Een greep uit het werk van de afgelopen tijd om een impressie te geven. In maart voor het eerst met een bijdrage meegedaan voor het Verhaal van de maand en ook de opvolgende maanden (maart, april en mei) een bijdrage ingestuurd. Alle drie de verhalen haalden de longlist.

Voor de speciale editie van de bevrijdingskrant in Huizen schreef ik een gedicht. Met een oplage van 20.000 exemplaren is dat mijn eerste bestseller – just kidding.

Ik schreef gedichten voor de Rinke Tolman poëzieprijs Soest, voor de Literaire prijs Sint-Truiden (BE), voor de Ongehoord poëziewedstrijd en voor stichting Poësia.

Daarnaast schreef ik verhalen voor de Ward Ruyslickprijs, voor de Baarnse literatuurprijs, voor de wedstrijd Blind vertrouwen van uitgeverij Letterrijn, voor de lentewedstrijd van uitgeverij Droomvallei, voor de zondagsverhalenwedstrijd van Marceline de Waard, voor de Rode koffer wedstrijd van Schrijverspunt en voor de Elegance & Kobo vakantieschrijfwedstrijd.

Als laatste, een tikje buiten mijn comfortzone, waagde ik mij aan een bijdrage voor de Columnwedstrijd van de bibliotheek Almere.

Voor Godijn uitgeverij doe ik met twee verhalen mee aan de respectievelijke bundels ‘Zinderende Zomers’ en ‘Wrede Winters’. Tevens werkte ik mee met een covers-werkgroep die zich voor die boeken over geschikte omslagfoto’s voor de omslag boog en een voorstel voor de flapteksten maakte. Leuk om dat ook eens te ervaren.

Voor mijn verhaal uit de bundel ‘Fabel’ van Godijn uitgeverij kreeg ik de tweede redactie met lovende woorden ‘wat een heerlijk verhaal… ik had hier weinig werk aan, je hebt een nette duidelijke schrijfstijl.’

Slagroom op de taart was een eerste prijs bij de Elly Blom poëzieprijs voor mijn gedicht ‘Rollenspel’ met daarbij een jubelend juryrapport. Het gedicht heb ik onder het kopje verhalen op de website geplaatst

Het resulteerde in een interview in ‘de Limburger’ dat eveneens op de website is te vinden. Uit het jury rapport: Een gedicht, strak in het pak. Grammaticaal voorbeeldig. Interpunctie foutloos. Vormbeheersing alom. Rijmend, drie strofen van vier regels, één van zes. De titel is Rollenspel”. Een man kijkt televisie hij is alleen in huis. Prachtige regel waarin de verder afwezige vrouw beschreven wordt: “Tijd vergeelde haar foto in zijn hoofd.” De televisie voorziet hem steeds opnieuw van identiteiten en van scenario’s. Kijkend neemt hij rollen aan van koning of zwerver of soldaat. Die rollen noemt de dichter ‘Zijn dagelijks wisselende script’. Het is een eenzame bezigheid. De televisie is: “een raam zonder zicht”. Als het “Rollenspel” ophoudt, “sloft hij naar boven en dooft de dag”. Er is hoop dat er morgen een nieuw script klaarligt waarin hij jong en geduldig zal zijn. Dan zijn er nieuwe rollen die hem met boeien ketenen aan de waan van de dag. Van die boeien heeft hij geen besef en zijn rol is slechts die van een figurant. Mooi beeld, helder uitgewerkt en knap volgehouden. Schitterend gedicht van deze prijswinnaar van de Elly Blom Poëzie Prijs 2020.’

De redactie van mijn boek ‘Het huis in Trastevere loopt uitstekend. Met de opmerking ‘wat een mooi verhaal’ sloot Inanna van uitgeverij Ambilicious de redactie af. Nu wordt het bestand geschoond en dan gaat het naar een proeflezer die wellicht verhaaltechnisch nog iets ontdekt wat aan onze aandacht is ontsnapt. De volgende fase is een laatste taalkundige check waarna we de spreekwoordelijke punt op het Word-bestand zetten. Met het moment dat het naar de vormgeving gaat, gaat de laatste fase in. In de tweede helft van het jaar volgt publicatie.

Nog leuk om te melden is dat ik zelf de omslag voor mijn boek teken. Soms verruil ik de schrijfpen voor de tekenpen. Ik heb twee tekeningen gemaakt. Afhankelijk van of de eerste (die mijn voorkeur heeft) te druk is, heb ik een rustigere tekening als alternatief gemaakt. Als primeur voor jullie de – nog onopgemaakte – tekeningen hierbij.

 

Open Podium

Het Huizer Schrijversgilde organiseert in samenwerking met de lokale bibliotheek elke laatste zaterdag van de maand een open podium. Iedereen die werk, zowel proza als poëzie, wil komen voordragen is welkom. Wanneer je je tevoren aanmeldt, dan zet ik je op de lijst. Publiek is van harte welkom en toegang is gratis. Vanwege het virus is dit even stil komen te liggen. We hopen zo spoedig mogelijk door te starten. Op de website van de bibliotheek zal nieuws hierover worden gepubliceerd.

Agenda 2020: zaterdag 27 juni, 26 september, 31 oktober, 28 november.
Tijd: 10.45 – 12.00 uur
Waar: bibliotheek Huizen, Plein 2000-1, 1271 KK Huizen

Boekentip

Voor de schrijvers én voor de lezers onder jullie:

Deze keer wil ik een lans breken voor Lévi Weemoedt – De scherven van het geluk. Een bundel met zijn mooiste verhalen, uitgekozen door Vic van de Reijt. Het is een bundel vol geestige, mooie en melancholieke verhalen. Bij menig verhaal gniffelde ik van plezier of herkenning van situaties. Elk verhaal is gelardeerd met mooie volzinnen. Absoluut een aanrader.

Als Engelstalig boek deze keer ‘Date with Danger’ door Julia Chapman. Het boek is onderdeel van de ‘Dales Detective serie’ maar elk boek valt separaat te lezen. Hoewel, zodra je er eentje hebt gelezen, wil je ook de rest verslinden. Zo verging het mij althans. In een setting van de Yorkshire Dales heeft Samson O’Brien een detectivebureau in hetzelfde pand als waar Delilah Metcalfe haar dating bureau heeft. Na een aarzelende start, in voorgaande boeken, beginnen ze elkaar eindelijk te vertrouwen. Of toch niet?

Op mijn website publiceer ik regelmatig nieuwe verhaal en gedichten.

Cecile Koops ©2020

 

Categorieën: SCHRIJFPRAAT

0 reacties

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *