Ik merk dat ik vergeten ben de nieuwsbrief van december online te zetten. Bij deze alsnog.

 

SCHRIJFPRAAT-  5 – december 2019

 

Voor je ligt de laatste Schrijfpraat van dit jaar met daarin lief en leed in het schrijfhuis en de boekentip. Dank voor je opgave voor mijn nieuwsbrief. 

Het jaar is bijna voorbij. Uit de huizen in de straat lekt de geur van oliebollen vermengd met de houtige lucht van een open haardvuur. Het is al vroeg donker in de middag en van de witte kerstdagen is niet veel terecht gekomen. Van oudsher is deze tijd in het jaar een moment om contemplatief op de afgelopen maanden terug te blikken. Ik hoop dat jullie verwachtingen van het jaar zijn ingelost. Zelf mag ik niet klagen, het was een topjaar weer.

In het najaar was ik niet aanwezig in het schrijvershuis en heb ik iets minder op papier kunnen zetten omdat ik een trip door Rusland maakte: St Petersburg, Sergiyev Posad, Vladimir, Suzdal en Moskou. Wat een pracht en praal naast toch ook de armoe op het platteland. Ik keek mijn ogen uit naar alle prachtige kleurrijke kerken, kloosters en voormalige paleizen die na de revolutie meestal tot museum omgebouwd zijn. Ik verwonderde me over hoe anders de wereld daar soms was. Metrostations waar de treinstellen langs kroonluchters, schilderijen, mozaïeken en glas-in-lood razen aan de ene kant, aan de andere kant steden die voor bejaarden bijna ontoegankelijk zijn door extreem hoge stoepen en veel hoge trappen – ook bij treinstations zonder liften – vaak zonder leuningen. Zelf heb ik ook een flinke smakker gemaakt op de tweede dag, door een idioot hoge stoeprand die ik, al kletsend uit de bus stappend, niet als zo hoog inschatte. Hoogtepunt van de reis vond ik St Petersburg, verreweg de mooiste stad die we zagen. Een aanrader om eens te bezoeken.

Voor mijn gevoel zit ik inmiddels (weer) in een prima schrijf-flow. Ik schrijf heel veel en doe mee aan wedstrijden. Lang niet alle inzendingen resulteren in winst, maar tot mijn vreugde komt er genoeg door de ballotage van strenge doch rechtvaardige jury’s heen. In oktober heb ik bij twee schrijfwedstrijden winst behaald. Allebei met een gedicht. Dichten is iets wat ik nog maar relatief kort doe, dus winnen is zeker een stimulans om poëzie erin te houden.

Mijn gedicht Zolderopruiming won publicatie bij de wedstrijd van uitjeervaring.nl en zal rond maart 2020 verschijnen in de bundel ‘Ongezien’.

De Maagd heeft dorst – was één van de zeven winnaars bij de wedstrijd ‘Water en dorst’ van schrijfschool Rotterdam en Kade 40 en is gepubliceerd in de bundel Schrijfdorst.

Tijdens het festival Schrijfdorst in Vlaardingen heb ik het met veel plezier voorgedragen en daarbij uitgelegd hoe het brein van een schrijver soms werkt. Het thema van de wedstrijd was ‘water en dorst’. Dit overdenkend kwam ik op het idee om een gedicht te schrijven vanuit de personificatie van een dorstig standbeeld in een fontein. Het water is overal om het beeld heen, maar te ver weg om te drinken. Na enig googelen vond ik in Rotterdam een fontein met daarin een beeld dat de maagd van Holland heet, en zo ontsproot het gedicht. Je kunt het op mijn website lezen.

Het schrijfproject van uitgeverij Godijn loopt nog en ik heb door de redactie iets nieuws geleerd: de ‘as-you-know Bob? ‘

In mijn verhaal was dit er één keer ingeslopen. Wat dat is? Dat is een techniek waarbij de schrijver probeert om via dialogen dingen aan de lezer te vertellen die de personages allang weten. Dat moet je dus zien vermijden en op een andere manier oplossen.

Zo had ik opgeschreven: ‘Je weet toch waarom we het doen? Voor ons allemaal was het een schok om na de dood van vader over zijn forse schulden te ontdekken.’

De personages wisten dat allang natuurlijk. Hoe vertel je dan aan je lezers dat er schulden waren? In mijn geval door het om te buigen en op een andere manier in de dialoog op te neme. ‘Als het plan is voltooid, kunnen we je vaders schulden achter ons laten.’

Zo leer je elke keer weer iets waar je op moet letten. Een fascinerend proces.

De redactie van mijn boek Het huis in Trastevere heeft enige vertraging opgelopen door ziekte van de uitgeefster. Ik weet op dit moment nog niet of de publicatiedatum overeind blijft, maar hoop dat wel uiteraard. In januari hoor ik meer over de planning.

Boekentips

Voor de schrijvers én voor de lezers onder jullie: Stephen King ‘Over leven en schrijven’.

Het eerste deel van het boek gaat over zijn leven en is ook leuk om te lezen voor de niet-schrijvers. In het tweede deel over schrijven geeft King allerlei interessante schrijftips.

‘Moord in de moestuin’ van Nicolien Mizee is een vrolijke detective rond een opgegraven schedel in de moestuin van een volkstuincomplex. Welke tuinier heeft dat op zijn geweten? Het boek leest vlot weg met prachtige zinnen.

Ik publiceer geregeld een nieuw verhaal of gedicht op mijn website dus neem gerust een kijkje op https://www.cecilekoops.com

Rest mij om jullie allemaal een geweldig uiteinde en een spetterend 2020 te wensen. Maak mooie voornemens en geniet elke dag met volle teugen! Veel leesplezier komend jaar en ik hoop dat mijn boek dan op jullie stapeltje nog te lezen boeken komt te liggen …

© Cecile Koops

Categorieën: SCHRIJFPRAAT

0 reacties

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *